نور مرئی با طول موج ۳۸۰ تا ۷۶۰ نانو متر بخشی از گستره امــواج الکترومغناطیسی است که با چشم انسان قابل رویت می باشد. این طیف برای فوتوسنتز، رشد و نمو گیاهان ضروری است. شایان ذکر است درختان و گیاهان برای رشد خود به سه عنصر کیفیت نور ( طول موج یا رنگ )، شدت روشنایی و مدت زمان تابش در طول شبانه روز ( دوره نـور ) وابسته اند. با تأمین درست این سه فاکتور برای درختان، تشخیص نور خورشید یا منـابـع نـوری مصنوعی برای آنها ملموس نیست. در حالت کلی نورپردازی درختان باید پویا، فعال، زنـده و Inter Active وقابـل تغييـر رنگ بدون آسیب باشد.
کیفیت نور
کیفیت نور یکی از فاکتورهای مهم در رشد درختان و گیاهان است که به رنگ نـوری کـه به سطح گیاهان می رسد اطلاق می شود. رنگ نور نیز بر اساس طول موج نور مشخص می شود. طیف نور مادون قرمز با طول موج ۷۵۰-۸۰۰ نانومتر قابـل رویـت نبـوده و در رشـد گیاهان تأثیر ندارد. طیف نور قرمز که با طول موج ۶۰۰-۷۰۰ نانومتر قابل رویت بوده و بوسیله کلروفیل جذب می شود و در رشد و نمو گیاهان مـؤثر اسـت. طيـف نـوری زرد متمایل به سبز با طول موج ۵۰۰-۶۰۰ نانومتر قابل رویت است ولی تأثیر ایـن طـيـف در کلروفیل سازی محسوس نیست. طیف نوری آبی متمایل به بنفش با طول موج ۴۰۰-۵۰۰ نانومتر قابل رویت بوده و بوسیله کلروفیل جذب شده و در رشد گیاهان و سبزینه سـازی مؤثر می باشد. طیف نوری ماوراء بنفش با طول موج کمتر از ۴۰۰ نانومتر قابـل رویـت نبوده و برای گیاهان مضر می باشد و ادامه روند آن باعث اختلال شدید در رشد گیاهان می شود.
در حالت کلی جهت دو فعالیت بیولوژیکی درختان و گیاهان طول موج های مورد نیاز به صورت زیر است : ۱ – فوتو سنتز که نیاز به طیف آبی قابل رویت ( ۴۰۰ تا ۴۵۰ نانومتر ) و قرمز ( ۶۲۵ تا ۷۰۰ نانومتر ) دارد. ۲ – پاسخ به طول روز که نیاز به طیف قرمز مرئی ( ۶۲۵ تا ۷۶۰ نانومتر ) و مادون قرمز ( ۷۶۵ تا ۸۵۰ نانومتر ) دارد. در نتیجه درختان و گیاهان برای رشد مناسب به نسبت متعادلی از نور آبی و قرمـز نـیـاز دارند که نور خورشید این نسبت متعادل را برای آنها فراهم می کند. نور آبی معمولا در رشد شاخ و برگ گیاه نقش دارد، در حالی که نور قرمز به همراه آبی، مشـوق گلدهی گیاهان است.
در کنار کیفیت نور، کمیت (شدت روشنایی ) آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که بهترین نور در صورتیکه مقدار کافی نداشته باشد و به مدت مناسب به درختـان و گیاهان نرسد به رشد آن کمکی نخواهد کرد. معمولا هنگامی که شدت روشنایی افزایش می باید، میزان فتوسنتز و رشد گیاه نیز افزایش پیدا می کند.
باید توجه داشت که نور زیاد نیز می تواند عامل محدود کننده ای به نام دمـا را نیـز بـا خود به همراه داشته باشد. در مناطق گرمسیر، برخی گیاهان دارای نیاز نوری بالا بایـد در محلی قرار گیرند که از تابش مستقیم آفتاب در امان بمانند در حالی که نیـاز نـوری آنها تأمین شود. در حالی که در مناطق معتدل می توان همین گیاهان را در نور مستقیم خورشید قرار داد.
مدت زمان تابش نور
عامل مؤثر دیگر برروی درختان و گیاهان مدت زمان تابش نور می باشد. گیاهان معمولا نمی توانند نور ۲۴ ساعته تحمل کنند اما ساعت نوردهی بالا می تواند برای آنهـا مفيـد باشد. درختان و گیاهان بسته به پاسخشان به طول روز به سه رده کوتاه روز، بلند روز و خنثی روز دسته بندی می شوند. درختان کوتاه روز در اواخر تابستان که طول روز کوتاه د شود، شروع به شکوفه دهی می کنند و وارد دوره نهفتگی می شوند. درختـان بلنـد روز در اوایل تابستان شروع به شکوفه دهی می کنند و رشد گیاهی خود را تـا زمـانی کـه روزها در زمستان کوتاه شوند ادامه می دهند. درختان خنثی روز تحت تأثیر طـول روز قرار نمی گیرند. طول دوره نور می تواند بر روی شکل برگ ها، کرکی بودن سطح برگ ها، زمان ریـزش پاییزی و پیشروی ریشه ها و … تأثیر بگذارد.